Op 6 maart stond lymfoedeem wereldwijd in de kijker dankzij World Lymphedema Day. De hele maand maart is Lymphedema Awareness Month. Elk jaar krijgt deze chronische aandoening steeds meer gehoor. En ja, dat is een zeer goede zaak!
In het UZ Gent werd dit jaar de allereerste LymphAday georganiseerd. Karine Tollenaere, zelf lymfoedeempatiënte, is het boegbeeld van deze dag. “LymphAday staat voor Lymphedema Awareness Day”, vertelde ze aan een volle conferentiezaal, “omdat het hard nodig is om patiënten en risicolopers beter te informeren over deze chronische aandoening.”
Nog een belangrijke organisator van deze LymphAday is de Lymfekliniek van het UZ Gent en alle medische experten hieraan verbonden. Ook zij trakteerden de aanwezigen op boeiende uiteenzettingen, nieuwe inzichten en zelfs een veelbelovende toekomst!
Professor Caren Randon, vaatchirurg en medisch coördinator van de Lymfekliniek, schetste het parcours en de werking van de Lymfekliniek. Die is ontstaan in 2014 en nu uitgegroeid tot een multidisciplinaire, ervaren dienst. Elke arts heeft zijn eigen specialiteit en er is een nauwe samenwerking met perifere kinesisten en specialisten. Patiënten die zich graag laten screenen, zijn altijd welkom op de consultatie.
Vicky Van Besien is coördinator en kinesitherapeut van de Lymfekliniek. Zij heeft naast het UZ ook nog haar eigen praktijk en is zo dus 150 % bezig met lymfoedeem. De aanwezigen kregen een zeer duidelijke uitleg over de soorten oedeem en hoe ze ontstaan. Wat er precies gebeurt in ons lichaam als de werking van de lymfevaten verstoord geraakt. Mevrouw Van Besien verwees ook naar de informatieve website www.oedema.be.
OEDEMA is een interuniversitaire groep (UAntwerpen, UGent en KU Leuven) van kinesitherapeuten die hun expertise over lymfoedeem willen samenleggen en verspreiden.
Professor Koenraad Van Landuyt, gekend als ‘topdokter’ Plastische Heelkunde, kwam vertellen over zijn verbeten zoektocht naar een succesvolle behandeling en steeds betere opsporing van lymfoedeem. Want ook hij vindt dit een zeer onderschatte ziekte die bovendien slopend is voor de patiënt.
Zo liet hij een verrassend filmpje zien over een nieuw en compleet ongevaarlijk onderzoek om lymfoedeem op te sporen. Een fluorescerende contrastvloeistof wordt ingespoten vlak onder de huid, waarna de lymfebanen meteen oplichten. Alle vocht, vaten en verstoringen komen zo heel precies in kaart. Je kan er zelfs vroegtijdig lymfoedeem mee aantonen, nog voor de patiënt zich ervan bewust is.
Hoe eerder deze aandoening ontdekt wordt, hoe beter te behandelen. En ook daarover had Professor Van Landuyt nog goed nieuws. Want hij is volop bezig met de optimalisatie van chirurgische technieken om lymfevaten quasi volledig te herstellen. Ook transplantatie van gezond lymfeklierweefsel is voor sommige patiënten een optie.
Rita Hietbrink is de verpleegkundige coördinator van de Lymfekliniek. Zij is het eerste aanspreekpunt en de rots in de branding voor de patiënten. Ook Rita zette met volle overtuiging haar schouders onder LymphAday. Zij mobiliseerde de patiënten en zorgde voor een uitstekende reclame tot ver buiten het UZ.
En wat denken de patiënten er eigenlijk zelf van? Een boeiende getuigenis van één van de bezoekers kan u lezen in een volgende artikel.
Comments